Ga naar de inhoud

Onzeker macro-economisch landschap houdt basismetaalprijzen laag

    Er is een divers beeld ontstaan in de basismetaalprijzen en -markten. De prijzen van aluminium, koper en zink staan nu relatief laag, terwijl de prijs van nikkel naar nieuwe hoogten stijgt. Het onzekere macro-economische klimaat heeft duidelijk een drukkend effect op de trend in alle basismetaalprijzen. De op handen zijnde handelsoorlog is hier vooral de oorzaak van. Overheidsbeleid maakt het verschil in de nikkelmarkt. Daar zorgt een Indonesische exportban van nikkelertsen voor hogere prijzen.

    • Aluminium: hoge voorraden zetten druk op de aluminiumprijs
    • Koper: sterkere dollar en macro-onzekerheid houden de koperprijs laag
    • Nikkel: exportban Indonesië brengt nikkelprijs naar nieuwe hoogten
    • Zink: vraag naar zink is zwak en dat leidt tot lagere prijzen

    Hoge voorraden zetten druk op de aluminiumprijs

    De aluminiumprijs staat onder druk. Dit jaar heeft de prijs al 7% verloren. De relatief lage prijs komt met name doordat de beschikbaarheid van aluminium goed is. Dit blijft ook voorlopig zo. De mondiale productie blijft op peil, terwijl de vraag naar aluminium afzwakt. Dit zorgt voor een overschot. De voorraden op de Shanghai Futures Exchange (SHFE) en aan de London Metal Exchange (LME) nemen daarmee verder toe. Ook de economische onzekerheid doet een duit in het zakje. Lagere mondiale economische groei en de sterke dollar van dit moment voeren de druk op de prijs op. Daarnaast heeft de markt voor alumina – de grondstof voor de productie van aluminium – te maken met een overschot. Het gevolg is dat de productiekosten voor primair aluminium lager liggen. Het draagt bij aan een lagere prijs van aluminium. Wij verwachten dat de prijs relatief laag blijft in 2019 en tussen de USD 1.700-1.900/t schommelt.

    Sterkere dollar en macro-onzekerheid houden de koperprijs laag

    De huidige macro-economische onzekerheid heeft veel invloed op de prijstrend van koper. De activiteit stagneert in veel sectoren en dat treft de vraag naar koper. De prijs van koper ligt dit jaar al zo’n 6% lager. De handelsoorlog heeft veel invloed op het sentiment van investeerders. Zij mijden de meest cyclische metalen, waaronder koper. De dollarkoers is ook van invloed op de koperprijs. De dollar is dit jaar sterker geworden. Dit zorgt voor afnemende vraag, want in tegenvaluta stijgen dan de inkoopkosten. De dollar gaat echter afzwakken tot eind 2020. ABN AMRO verwacht dat de Fed dit jaar een meer stimulerend beleidskoers vaart. Wij gaan ervan uit dat de rente drie keer met 25 bp wordt verlaagd. In dit scenario zwakt de dollar af en dit zorgt voor een hogere koperprijs. De onzekerheid blijft echter hoog. De komende tijd gaat de voortgang van de handelsoorlog en de macro-economische onzekerheid echter nog veel invloed hebben op de prijstrend.

    Exportban Indonesië brengt nikkelprijs naar nieuwe hoogtes

    De prijs van nikkel is dit jaar met ruim 70% gestegen en is daarmee de sterkste stijger van alle basismetalen. De beweeglijkheid in de prijs nam een vlucht op het moment dat de Indonesische regering een exportban naar voren haalde, die aanvankelijk voor 2022 gepland stond. Vanaf januari 2020 mogen onbewerkte nikkelertsen Indonesië niet meer verlaten. Dit zorgde voor een schok. De prijs steeg spectaculair op de veronderstelling dat vanaf 2020 de markt met een groot tekort aan ertsen te maken gaat krijgen. De mijnbouwsector in de Filipijnen kan nog in het gat springen, hoewel de kwaliteit van deze ertsen lager is. Wij gaan er in ieder geval van uit dat de prijs en de volatiliteit voorlopig hoog blijven. Een verdere escalatie van de handelsoorlog kan het tij nog keren. Daarnaast is in de afgelopen jaren ook gebleken hoe grillig het overheidsbeleid van Indonesië is. Als uiteindelijk blijkt dat het beleid negatief uitwerkt, dan is de kans groot dat weer een versoepeling wordt aangekondigd. Ditt gebeurde immers ook in 2014.

    Vraag naar zink is zwak en dat leidt tot lagere prijzen

    De premies voor directe levering van zink uit opslaghuizen in China liggen op een historisch laag niveau. Het geeft aan dat de Chinese vraag naar zink zwak is. Ook de premies in Europa zwakten af, dankzij het teruglopende aantal orders. De relatief lage activiteit in de grote eindgebruikende sectoren (bouw en automotive) voeren de druk op. Ondanks dat de voorraden in opslaghuizen afnemen en de markt te maken heeft met een tekort aan zink, blijft het sentiment in de zinkmarkt laag. Dit heeft een relatie met de handelsoorlog en het zwakke economische klimaat. Zink is daardoor dit jaar al met 12% in waarde gedaald. Tussen 2013 en 2016 is een aantal zinkmijnen gesloten. Dat zorgde voor een tekort aan ertsen en de prijs van zink steeg. Sindsdien is er echter veel geïnvesteerd in nieuwe mijnprojecten. Deze mijnen werden vanaf 2018 operationeel en het herstel in mijnoutput was een feit. Dit gaat het beeld in de markt de komende jaren bepalen en zorgt ervoor dat de geraffineerde markt weer met een overaanbod te maken krijgt. Dit houdt de zinkprijs voorlopig relatief laag.

    BRON:ABN AMRO