Ga naar de inhoud

Coronacrisis houdt basismetaalprijzen laag

    De druk op de basismetaalprijzen is hoog. De sterke macro-economische terugval door de coronacrisis heeft een stevig neerwaarts effect op de trend van de prijzen van aluminium, koper, nikkel en zink. Het heeft echter nog niet gezorgd voor extreem lage niveaus, zoals bij de financiële crisis van 2008-2009 en de beursschok in China van begin 2016. Bij deze crises bleek overheidsbeleid en monetaire stimulering een effectieve remedie om het sentiment te herstellen.

    Dit zien we echter bij de coronacrisis nog niet gebeuren. Het economische pakket aan stimulering door verschillende landen is nog onvoldoende om het sentiment te voeden met optimisme. Daarvoor zijn de zorgen over de uiteindelijke impact van het coronavirus nog te groot en dit houdt de prijzen voor basismetalen voorlopig relatief laag.

    • Aluminium: grote eindgebruikers van aluminium sluiten productielocaties
    • Koper: koperprijs dit jaar al met 23% gedaald door coronacrisis
    • Nikkel: druk op nikkelvraag door productievertragingen in roestvaststaal
    • Zink: hogere productie van zink bij zwakkere vraag

    Grote eindgebruikers van aluminium sluiten productielocaties

    De premies voor directe levering van aluminium bleven de afgelopen week stabiel. De eerste eindgebruikers van aluminium in heel Europa begonnen te sluiten als gevolg van het coronavirus. Zo sluiten Volkswagen en Ford deze maand meerdere Europese productielocaties. De verwachting is dat dit in het komend kwartaal vaker gaat gebeuren. Daar tegenover staat echter dat de productie van verpakkingen voor voedsel en medische toepassingen door gaat. En doordat veel Italiaanse aluminiumproducenten nu zijn gesloten, ontstaat er meer vraag naar aluminiumproducten uit andere landen waar het virus nog niet in alle hevigheid is toegeslagen. De aluminiumprijs is dit jaar zo’n 9% gedaald en daarmee relatief minder hard geraakt. Dit komt doordat de aluminiummarkt al langer met prijsdruk te maken had door overproductie en hoge voorraden.

    Koperprijs dit jaar al met 23% gedaald door coronacrisis

    De mondiale economische activiteit stagneert stevig in veel sectoren en dit treft de vraag naar koper. De prijs van koper ligt dit jaar al zo’n 23% lager. Na de druk van de handelsoorlog in 2019, heeft nu de coronacrisis veel invloed op het sentiment van investeerders. Zij mijden de meest cyclische metalen, waaronder koper. De dollarkoers werkt eveneens stevig in op de koperprijs. De EUR/USD bereikte zijn hoogste punt in een jaar op 9 maart. Daarna sterkte de dollar met 5% aan en de druk op de koperprijs nam toe. ABN AMRO gaat uit van een diepere mondiale economische krimp op de korte termijn. Ook gaan we uit van een langere economische vertraging voordat een sterke en duurzame opleving vorm krijgt. Dit raakt de vraag naar koper hard. De onzekerheid blijft daarmee hoog en houdt de koperprijs relatief laag in de komende twee kwartalen.

    Druk op nikkelvraag door productievertragingen in roestvaststaal

    Italië is één van de grootste markten voor roestvaststaalproducten in Europa. De lockdown van Italië door de coronacrisis heeft het vertrouwen in de roestvaststaalsector flink geraakt in het hele Europese continent. Daarmee neemt de vraag naar nikkel ook direct af en zorgt voor druk op de prijs. De nikkelprijs is dit jaar met zo’n 19% gedaald. Het aantal orders daalt en dit gaat de komende tijd aanhouden. Productievertragingen liggen in het verschiet nu de vraag naar roestvaststaalproducten in heel Europa daalt. Wij gaan ervan uit dat de prijs daardoor de komende maanden relatief laag blijft. De productie van roestvrijstaal in China blijft zwak in de eerste helft van dit jaar. De kans is groot dat het vertrouwen in de nikkelmarkt gedurende het tweede kwartaal weer toeneemt. Maar omdat de voorraden voorlopig hoog blijven, gaat dit niet direct leiden tot een flink herstel in de prijs.

    Hogere productie van zink bij zwakkere vraag

    Uit de cijfers van de International Lead & Zinc Study Group (ILZSG) bleek dat het mondiale zinktekort in 2019 sterk is gedaald. Dit kwam met name doordat de vraag naar zink sterk afvlakte. Begin 2020 krijgt de vraag naar zink nog meer klappen te verduren wanneer veel Chinese bedrijven (in de bouw en automotive) hun activiteiten moeten staken door de gevolgen van het virus. Ondanks de coronacrisis steeg de Chinese productie van geraffineerd zink tot en met februari met 13% op jaarbasis. Dit kwam doordat de behandelingskosten om zinkconcentraten tot metaal te verwerken relatief laag bleven. Het zorgt ervoor dat de zinkprijs dit jaar met 20% lager staat. De handel in zink in Europa ligt grotendeels stil, doordat een toenemend aantal landen ingrijpende maatregelen heeft genomen om de uitbraak van coronavirus te vertragen. Ook dit houdt de zinkprijs voorlopig laag.

    BRON:ABN AMRO